Térkövezés, térburkolás:

terburkolas4A térkő burkolatok különböző fajtái:

  • kocsi beálló térkövezés
  • kerti út térkövezés
  • lépcső térkövezés
  • járda térkövezés
  • kerti tűzrakó hely, szalonnasütő kikövezése
  • parkoló kövezés

Térkövezés folyamatai

  1. a térkövezés megtervezése, egyeztetés, térkő anyagszükséglet kalkulálása, a térkő és az egyéb szükséges anyagok beszerzése
  2. terep elrendezése, kialakítása, a térburkolásra váró terület kijelölése
  3. a kijelölt területen kialakítjuk a térkő alapját: a tükröt

terburkolas1A tükör mélysége nagyban függ a terület kihasználtságától is.

Kocsibeállók, parkolók térkövezésénél körültekintőbb, gondosabb aládolgozást igényel a terület (25-35 cm). A térkő alapjába 20-25 cm, 20-35-ös murvát hordunk, amit alapos elegyengetés után lapvibrátorral, vagy döngölővel összetömörítünk. Ennek a tömörítésnek szerepe van abban, hogy a térkő ne süllyedjen meg a későbbiekben.

Ezután jön a terület szintezése, ami a térkő rakásánál lesz nagyon fontos tényező.

Figyelembe kell venni a ház és a térkövezendő terület távolságát, dőlését – ne a ház fele menjen a csapadék. Lejtős területen egyenletesen lejtessük a térkövet, ne legyen hullámos.

Térburkolásnál a szintezés után a karók kijelölésével tudjuk, hogy hol lesz a térkő teteje, felső felülete. Ezután a térkövezés szegélykő lerakása történik beton ágyba, ami 5-10 cm is lehet. Szegélykő lehet méteres hosszúságú, 5 cm vastag, 20-25 cm magas, szürke vagy színes. (az 50 cm hosszú szegélyt hívjuk “kerti szegélynek”, amit használhatunk térelválasztónak a kert és viacolor felület között. Építhetünk belőle lépcsőt is.

A térkő

terburkolas3lehet 4-, 8-, vagy 10 cm vastag, szürke, színes, kocka, tégla alakú stb.. A szegélykövet úgy dolgozzuk alá betonnal a térkövezés folyamata alatt, hogy ne tudja szétnyomni a térkő, és a rajta lévő autó súlya. Miután a szegélykövet bebetonoztuk, jön a térkövezés következő lépése a 20-25 cm murva elterítése, döngölése. A murva ledöngölése után kezdjük meg a tükör kihúzását, max. 4-5 cm vastagságban un. “ölésléc” segítségével.

Ez a 4-5 cm a végleges térkő döngölése után, 0.5-0.6 mm-t fog tömörödni.
Mikor egy területet (kb.10 m2) kiszinteztünk, kezdhetjük meg a térkő rakását a megrendelő által megbeszélt módon, formában. (Párhuzamos-, vagy diagonál kötésben, halszálkában, előre nyomtatott rakásmintában és számtalan egyéb módon.)

A lerakott térkő és szegélykő, tökéletesen találkozása érdekében,az utolsó fázisban történik a térkő beszabása. A térkövek egymás mellé illesztése során fugaközök keletkeznek, amiket térkőhomok besöprésével töltünk fel. A térkövezés utolsó lépésében levibráljuk a térkövet.

Amennyiben minőségi munkát szeretne garancia vállalással,forduljon hozzánk bizalommal.Munkánk szakmai jellegéből fakadóan rendkívül fontos jelentőséggel bír a minőségi munkavégzés, ezért összes tevékenységünket az ISO szabvány követelményeinek megfelelően végezzük.

Elérhetőségeink:

Telefon: 06 (70) 608-4319

E-mail: info@epitoiparifelujitas.hu

Kérje ingyenes árajánlatunkat! Várjuk jelentkezését!