Hőszigetelés

hoszigeteles2Vállaljuk:

 • Energia takarékos hőszigetelések kivitelezését
 • Társasházak, panelházak, közintézmények, családi házak hőszigetelése
 • Homlokzatok felújítása hőszigeteléssel
 • Homlokzati hőszigetelés, tetőszigetelés, pincefödém szigetelése
 • Fűtéscsövek szigetelése

A külső hőszigetelő vakolatrendszer előnyei

Alkalmazásával a falakon 30-70 %-al csökkenthető a hőveszteség. A hőszigetelt fal belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, javul a hőérzet, csökken a falszerkezet téli-nyári hőingadozásából eredő igénybe vétele.

Az egybefüggő hőszigetelés hőhídmentessé teszi az épületet megfelelő hő technikai méretezés esetén, megakadályozza a páralecsapódást felületen és falszerkezetben.

Megelőzi a nedvesedést, penészedést. Szinte bármilyen falszerkezetre felhordható dryvit diszperziós homlokzatfestékkel, dryvit szilikon festékkel átfesthető dryvit vékonyvakolattal újravakolható (közel 250 féle színárnyalatban)30 éves referenciákkal rendelkezik.

Vízzáró, de páraáteresztő, mosható .Az épületmozgásból eredő kisebb repedéseket a rendszer vékonyvakolata áthidalja tartósan, rugalmas .

Hőszigetelő rendszer kivitelezéséről

hoszigeteles8A fűtési energia jelentős része távozik a falon keresztül, ezért elengedhetetlen, hogy kellően hőszigetelt legyen. A falak hőszigetelő képességét legtöbbször úgynevezett homlokzati hőszigetelő rendszer segítségével javítják.

A hőszigetelő anyagok a homlokzaton – különösen a ragasztott vékonyvakolatos hőszigetelő rendszerek esetében – olyan igénybevételnek vannak kitéve, melynél az anyagok méretállandósága és nyomószilárdsága igen meghatározó fizikai paraméterek. A polisztirolhabok közül az Austrotherm AT-H80, vagy az Austrotherm Grafit alkalmas homlokzati hőszigetelő bevonat-rendszerként, mert mindkét anyag esetében utólagos méretváltozással nem kell számolni. Nagyobb mechanikai igénybevételű homlokzatoknál, különösen 2 m magasságig (pl. iskolák, sport- ill. közlekedési, vagy egyéb nagy forgalmú létesítmények) javasolt az EXPERT polisztirolhabok használata melynek nyomószilárdsága még nagyobb.

A kőzetgyapot hőszigetelést klímás hőszigetelésnek is nevezzük,mivel légáteresztő. A kőzetgyapot szigeteléshez a Rockwoolt ajánljuk. A kőzetgyapottal történő szigetelésnél más műszaki és biztonságtechnikai követelmények vannak előírva,mint az Eps polisztirollap szigeteléseknél.

Ezért nagyon fontos,hogy megfelelő műszaki és kivitelezési gyakorlattal bíró szakemberek végezzék a szigetelést. Cégünk több tízezer négyzetméter kőzetgyapotos és polisztirollapos hőszigetelést végzett már el kiváló minőségben,ezért tanácsoljuk a leendő ügyfeleinknek,hogy forduljanak hozzánk bizalommal.

Technológiai lépések

Falfelület előkészítése:

hoszigeteles1Az alapfelületet , vakolat teljes területét minden esetben át kell vizsgálni! Utólagos hőszigetelésnél, a repedezett, felhólyagosodott, az alapfelülethez nem kellően kötött vakolatot el kell távolítani. A vakolathiányt pótolni kell, ügyeljünk arra, hogy a síktól ne térjünk el.Hőszigetelés

A stabil, nem porladó vakolat esetében nem feltétlenül szükséges a mélyalapozás, de mivel ez a kötőanyaggal való beeresztés nem nagy tétel a teljes hőszigetelő rendszer árához képest, ezért nem érdemes elhagyni. Ne feledjük, minden jó kivitelezésnek az alapja a stabil, fogadókész alapozás.

Ytong fal esetén mindig ajánlott a mélyalapozás.

Előforduló hibák:

Mállékony, nem kötött vakolatrészek maradnak a felületen. A ragasztótapasz biztosítja a tapadást a hőszigetelő lapok és a vakolat között, de a leváló vakolat a későbbiekben a teljes rendszer repedezéséhez vezethet.

Kezdősín – Indítóprofil felszerelése:

hoszigeteles6A kezdősín alkalmazásával jól tartható a szigetelés alsó élének vízszintes futása, megoldja a mechanikai védelmet, valamint az igen fontos vízorr kiképzés is megvalósul.

Hullámos fal esetében a kezdősín egyenes futását a rögzítési helyeknél távtartókkal kell megoldani. Természetesen indítóprofil nélkül is lehetséges a hőszigetelő lapok alsó élének védelme.

Hőszigetelés
Ekkor a polisztirol lapok alsó élén 15-20 fokos szöget kell kialakítani (ez lesz a vízorr), a hálózást pedig a tábla alá ragasztott üvegszövettel kell kezdeni.

Ha a kivitelezés pontosan a leírtak szerint történik, akkor sem lesz a védelem teljesen egyenértékű, az indítósínes megoldáshoz képest.

Ajánlott az alumínium indítóprofilok alkalmazása, mert a rosszul visszavágott és hálózott polisztirol élek, a fal és a rendszer vízfelvételéhez vezethetnek!

Előforduló hibák:

Az indítóprofilok rögzítése ragasztással, valamint azok hullámos felszerelése mindenképp hibának számít.

Ragasztás, dűbelezés:

hoszigeteles10A polisztirol táblákat ragasztással rögzítjük a falazatra. A ragasztóanyag vastagságával a vízszintes és a függőleges síkokat egy legalább 2 méteres vízmértékkel be tudjuk állítani. A ragasztási alapszabály,hogy a hőszigetelő lapoknak min 40%-ban kell a falra tapadniuk.A szigetelőlapon a ragasztót széleken körbekenjük és középen 3-4 pontban hordjuk fel. Minden dűbelezési pont alatt legyen ragasztó! Hőszigetelés

A ragasztást mindig az indítóprofiltól kezdve, lentről felfelé végezzük.

A lapokat egymástól eltolva (fektetve!) kötésbe kell felhelyezni. A felragasztott lapokat szintenként ellenőrizzük és vízszintes mozdulatokkal szorosan toljuk egymáshoz őket, hogy minél kisseb legyen az illesztési hézag.

A ragasztásnál meg kell akadályozni, hogy az illesztési hézagokba ragasztó kerüljön, ezzel megelőzhető a hőhíd kialakulása. A nyílászárók sarkait, egy hőszigetelő lapból vágjuk ki, ezzel megakadályozzuk az átlós irányú repedések kialakulását.

A hőszigetelést mindenképpen hajtsuk be a kávák belső oldalára, még akkor is, ha ott csak 2-3 cm vastagságú elem helyezhető el.

Ilyenkor feltétlenül a Grafit lemezeket alkalmazzuk, hiszen ezek hőszigetelő képessége jelentősen jobb a megszokott fehér színű anyagokhoz képest. Az épület sarkainál a kötésben rakott lapokat egymástól eltolva engedjük túl, majd a ragasztó megkötése után vágjuk le egyenes él mentén a túlnyúló darabot. Végül a felület összecsiszolásával lehet a különböző illesztési pontatlanságokat, kisebb egyenetlenségeket eltüntetni. A ragasztóanyag kötését követően minden illesztési hézagot vagy méretre vágott polisztirol csíkkal vagy purhabbal ki kell tölteni!

A polisztirol táblák ragasztott rögzítését, mechanikusan, vagyis tárcsás beütő dűbelekkel erősítjük. Szükséges esetek: gyenge, vagy nem megállapítható minőségű a vakolat, a polisztirol vastagsága meghaladja a 7 cm-t, 4 méteres magasság felett, valamint beton felület esetén. A dübelek elhelyezésének több módja is létezik. A tapasztalatokra alapozva kerüljük a sarokponti dűbelezéseket, vagyis nem tesszük dűbeleket a polisztirol lapok találkozási pontjához.

hoszigeteles3A hőszigetelő lapok a sarkokon a legsérülékenyebbek és ha véletlenül nem kerül alá tökéletesen ragasztó, a dűbelek ezeken a pontokon behúzzák a lemezeket sőt el is törhetik azokat.. Négyzetméterenként 6 db műanyag tárcsásdűbelt kell beütni a felületbe a dübel kiosztási terve 4 méter magasság felett négyzetméterenként 8 db/m2 dűbelre változik. Hőszigetelés

A dűbelezést is a kötés után végezzük el. Odafigyelést igénylő feladat, ugyanis a tárcsás dűbelek behajtásánál a hőszigetelő táblák elrepedhetnek, különösen akkor, ha nem a ragasztó-pogácsánál történik a mechanikai rögzítés. A túlzott erővel beütött dűbeleknél a hőszigetelő anyag behorpadhat, hullámosodhat, ezért ott külön kiegyenlítő simítás válhat szükségessé.

Elkerülendő a vékonyvakolat felhordása után is látható hőszigetelő lemez illesztések, ezért ajánlott minden esetben a hőszigetelő lapok átcsiszolása.

A csiszolást körkörös mozdulatokkal kell végezni és nem elegendő csak a találkozási éleken. Már kaphatók erre a célra kialakított szerszámok is. A dűbelezéssel kombinált ragasztás esetén a dűbelek okozta mélyedéseket a hálózás előtt be kell simítani. Hálózáskor így elkerülhető a dűbel lyukaknál átnyomódó ragasztóanyag, amit száradás után csak csiszolással távolítható el.

Előforduló hibák:

 • Teljes felületen ragasztják a lapokat. Ezzel megnő az anyagszükséglet és ritkán találni olyan falat ahol a fogazott glettvassal húzott bordák a teljes felületen tapadást biztosítanak.
 • Kevés ponton ragasztanak, így romlik a ragasztás szilárdsága és dűbelezésnél benyomódnak a lapok.
 • A talajjal érintkező helyeken is EPS (fehér) hőszigetelő lapokat használnak. A talajtól számítva 30 cm alatt mindig ajánlott az Expert (lábazati) lapok felragasztása.
 • Illesztési hézagok (hőhidak) keletkeznek a pontatlan méretre szabásokból, a lemezek közé kerülő ragasztótól, esetleg a tábla éleket is ragasztják.
 • A sarkok alá nem kennek ragasztót ami a lemezek csiszolásakor benyomódik, majd kiugrik. -A nyílászárók köré (káva) nem ragasztanak hőszigetelő lapokat. Mindig ajánljuk minimum 2 cm-es hőszigetelő lap befordítását.
 • Nem megfelelő hosszúságú dübel választása.
 • A dűbelek alatt nincsen ragasztó, így a hőszigetelő lemez hullámos lesz.
 • Nem várják meg a ragasztó megkötését, így a dűbelek behúzzák a lapokat, szintén hullámos lesz a felület.
 • A hőszigetelő lapok csiszolását csak a találkozási éleknél végzik el. További mélyedéseket készítenek a felületbe.

Hálózás, élvédők elhelyezése:

hoszigeteles5A polisztirol lapok rögzítése után az üvegszövet háló beágyazása és simítása következik. A rétegfelépítés akkor szakszerű, ha az üvegháló két réteg ragasztó közé ágyazva épül be a rendszerbe, csak így felel csak meg a hőszigetelő rendszer követelményeinek. Tehát a hálót a felkent ragasztó felületére kell tenni, majd újra átsimítani a ragasztó- és ágyazótapasszal. Hőszigetelés

A hálózás vagyis pontosabban a háló beágyazás a rendszer lelke. Ha csak a felfüggesztett üvegszöveten át kenjük fel a ragasztót, a háló rácsszerkezete alá nem kerül ragasztó. A nem szakszerű kivitelezés 1-2 éven belül megmutatja magát. A hálózást mindig próbáljuk, minél nagyobb felületen végezni.

Ha lehetséges minden munkaszinten egy ember helyezkedjen el, az épület magasságának megfelelő hálót egyben célszerű feltenni. A ragasztóanyag felhordása kb. 2 mm vastagságban történjen és ez a folyamatot elnagyoltan is végezhető. Az így felkent ragasztó felületére helyezzük fel a méretre vágott üvegszövetet, és simítsuk át újra az egészet, közben figyelve, hogy a háló egyenletesen, gyűrődésmentesen terüljön el a falfelületen. Az üvegszövetnek teljes mértékben fedettnek kell lennie, így ha szükséges plusz anyagfelvitellel javítsuk az anyaghiányos részeket.

Minél jobb minőségű (egyenletesebb) a behálózott falfelület, annál esztétikusabb lesz a felhordott vékonyvakolat. A 10 cm-es háló átfedés alapkövetelmény, de néhány esetben az üvegszövet minősége, sűrűsége is okozhat problémát. Az átfedéseknél próbáljuk meg az anyagot kicsit vékonyabban elhúzni.

A háló felhelyezése utáni glettelést a háló csatlakozás mellett 15-20 cm-re benyúlva kell végezni. Ez azért szükséges, mert az egymásra helyezett két hálóréteg és a ragasztórétegek már ~0,4 cm vastag is lehet, ami a felületen gondos glettelés nélkül már meglátszódhat.

A hőszigetelő rendszer legsérülékenyebb pontjai a sarkok. A sarkokon alkalmazható élvédők az esztétika mellett a mechanikai behatásoktól is védik a rendszert. Az élvédők lehetnek alumíniumból, vagy műanyagból, melyekre általában 20 cm kiterített szélességű háló csíkot ragasztanak. Tehát a sarkot egy alumínium, vagy műanyag gerinc, jobb és bal oldalt pedig 10-10 centiméternyi háló védi.

Léteznek derékszögtől eltérő sarkokon is alkalmazható élvédők. Jobban kedvelt és ajánlott a PVC alapanyagú hálós élvédő, mert esetleges sérülés esetén könnyebben visszanyerheti eredeti alakját.

Előforduló hibák:

 • Hálózásakor az üvegszövetet az indítóprofil felső élénél elvágják, így nem keletkezik hálóátfedés, ami később a felület repedéséhez vezethet.
 • A sarkok,szemöldökök átlós megerősítése hálóval szintén ajánlott!
 • A felületre ragasztott díszek éleit szintén hálózni szükséges !
 • Háló nélküli, alumínium (gipszkarton) élvédő használata háló átfedés nélkül.

Alapozás és a vékonyvakolat (színezés) felhordása:

hoszigeteles9Az alkalmazott ragasztó, és a kivitelezés minőségének függvényében, a felületet elő kell készíteni a színezésre, csiszolással, alapozással. Csiszolással a hálózásnál keletkezett vékony karcokat és más kicsi egyenetlenségeket távolítjuk el.

Hőszigetelés

Egyes esetekben, a ragasztó anyagával glettelést is végzünk a már behálózott felületen, így sokkal egyenletesebb és esztétikusabb felület érhető el. Alapozásnál mindig ajánlott a gyártó által előírt száradási időt betartani. Színes (különösen intenzív színeknél) a színre kevert alapozó használatát ne mellőzzük!

A vékonyvakolat felhordása a ház végső megjelenését adja. A szín kiválasztása a megrendelő részéről, talán a legnehezebb feladat. Jól meg kell gondolni a színválasztást, hogy az összhangban legyen a ház egyéb színeivel, és a saját ízlésünkkel.

Érdemes a szaküzletben olyan színkártyát kérni a választáshoz ami szakemberek által összeállított színharmóniákat tartalmaz. Amennyiben nincs egészen elhatározott elképzelésünk, érdemes a kidolgozott harmóniákra támaszkodni. Az ilyen színkártyákban olyan kombinációk is megtalálhatók szép számban amelyekre nem is gondolnánk, de mégis az összhatás kiváló és egyedi.

A színezést ajánlatos szakemberre bízni. A vékonyvakolat igen érzékeny az időjárásra és folyamatos feldolgozást igényel. Javítása foltmentesen szinte lehetetlen a teljes falfelület újraszínezése, vagy újrafestése nélkül, vagyis költséges egy elrontott színezés javítása.

A munkamenet egyszerű, rozsdamentes glettvassal a szemcsenagyságnak megfelelő vastagságban fel kell húzni a vakolatot a falra, majd PVC simítóval elkészíteni struktúrának megfelelő felületet.

A vakolat felhordása kevésbé problémás, de a bedörzsölés gyakorlatot igényel, és minél nagyobb a felület annál több emberre van szükség. A dörzsölést még az anyag száradás előtt be kell fejezni és a szomszédos munkafelületeket tökéletesen össze kell dolgozni.

A színezést mindig legfelülről kezdjük, mert a vékonyvakolat általában elcseppen.

hoszigeteles4A kész felületet ne rontsuk el. Léteznek dörzs és kapart hatású vékonyvakolatok különböző szemcsenagyságban. A dörzsölt vakolatban, kis mennyiségben nagyobb szemcsék is vannak, ennek okán a felülete barázdált lesz. A dörzsölt vakolat alkalmazásával érdekes megjelenések alakíthatók ki, akár vízszintes, akár függőleges, vagy körkörös dörzs-irányokkal.

A mutatós megjelenés hátránya, hogy a nagyobb szemcsék által képzett mélyebb barázdákba könnyebben megül a piszok. A nagyobb szennyeződési hajlamot felületi impregnálóval tudjuk csökkenteni.

A kapart vékonyvakolat azonos szemcsenagyságú anyag, így felülete homogénebb, egységes megjelenésű. Általában 1-3 mm-es szemcsenagyságban vásárolható. A kisebb szemcsenagyságot választva a szennyeződésre való hajlam is csökken.

Az 1 mm-es szemcseméret hátránya, hogy a homlokzat hibáit jól megmutatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy az 1,5 mm-es a legjobb választás, a fal hibáit már rejti, de a szennyeződés veszélye még kicsi.
Előforduló hibák:

 • Nem csiszolják át a behálózott felületet, így a nagyobb hibák átlátszódhatnak a felhordott vékonyvakolaton.
 • Az alapozásnál nem várják meg a gyártó által előírt száradási időt, ami később a vékonyvakolat felrepedezéséhez és elválásához vezethet.
 • Nem folyamatosan végzik a nemesvakolat felhordását és simítását, így a struktúra nem lesz egyenletes, foltos lesz a falfelület.
 • Nem tartják be gyártó által előírt időjárási feltételeket. A fagyás a vakolat leválásához, a túlzott napsütés a felület megégéséhez, a megázás pedig kimossa a kötőanyagot vagy torzítja a struktúrát. Mindhárom hiba, az addig tökéletesen kivitelezett rendszert, esztétikailag tönkreteszi.

Amennyiben minőségi munkát szeretne garancia vállalással,forduljon hozzánk bizalommal. Munkánk szakmai jellegéből fakadóan rendkívül fontos jelentőséggel bír a minőségi munkavégzés, ezért összes tevékenységünket az ISO szabvány követelményeinek megfelelően végezzük.

 

Elérhetőségeink:

Telefon: 06 (70) 608-4319

E-mail: info@epitoiparifelujitas.hu

Kérje ingyenes árajánlatunkat! Várjuk jelentkezését!