Szobafestés, mázolás, tapétázás

Szolgáltatásaink:

festes10Festés

 • Homlokzat festés
 • Antikolt falfestés
 • Gipszstukkózás
 • Díszítõ elemek, stukkó és rozetta, díszléc felrakása
 • Design festés
 • Lépcsőházak teljes körű festése
 • Lakóépületek belső festése, glettelése

Mázolás

 • Új és régi fa nyílászárók mázolása
 • Vas kerítés, kapu, korlát,ereszalj deszka,mázolása
 • Fa pácolása,lakkozása,vékony, és vastag lazúrozása
 • Olajlábazat készítése

festes9Tapétázás

 • Fűrészporos tapáta ragasztása
 • Raufhazer tapéta ragasztása
 • Textil tapéták ragasztása
 • Valtex tapéta ragasztása
 • Vinil tapéta ragasztása
 • Különböző papírtapéták ragasztása
 • Lakások, irodák, üzletek, intézmények, tapétázása, festése, mázolása, igény szerinti díszítése, díszítő festése
 • Raktárak, csarnokok, nagy méretű helyiségek tisztasági festése
 • Társasházak, lépcsőházak festése, mázolási munkák
 • Beázás, nedvesedés okozta vakolatjavítási, utólagos szigetelési, festés helyreállítási munkák elvégzése
 • Tiszta, precíz munka, referenciával elérhető áron
 • Penészesedés megszüntetése

Munkánk magas színvonalára egyrészt a szakmailag jól képzett, erkölcsileg megbízható munkatársak jelentik a garanciát, másrészt a felhasznált minőségi anyagok, melyekkel minden esetben dolgozunk.

Jelszavunk: problémákat nem ismerünk,csak megoldásokat ennek megfelelően kiváló munka minőségre és rövid határidőkre törekszünk!

Szobafestés

festes11Egy festéssel egész környezetünk hangulatát meg tudjuk változtatni. Új színekkel megreformálhatjuk, tökéletesen átalakíthatjuk, és egyúttal kellemesebbé tehetjük otthonukat.

A minket körülvevő falak és az azokat lezáró mennyezet természetesen kötöttségeket is jelentenek, hiszen megszabják lehetőségeinket. Ám ha sikerül élni a bennük rejlő adottságokkal, magunk is meglepődünk az eredményen, hiszen a tér arányai, hangulata, fényviszonyai – épp a falak megfelelő festése, tapétázása révén – radikálisan megváltoztathatók, mellyel közérzetünkre is nagy mértékben tudunk hatni.

Mielőtt azonban nekilátunk a tervezésnek, a beszerzésnek és a kivitelezésnek, ne feledjük, hogy a különféle technikák csak akkor engedelmeskednek nekünk, ha ehhez minden körülmény biztosítva van.

A leglátványosabb festés, vagy a tapétázás is kétes értékű lesz, ha a falak nincsenek megfelelő állapotban. A szépen festett, vagy tapétázott falnak nélkülözhetetlen feltétele a kellően feltárt és előkészített alap.

A festés-mázolás előkészítése

festes4A ház számára a szép festés ugyanannyit tesz, mint az emberi arc esetében a szép arcszín. Tulajdonosának közérzetét és hangulatát tükrözi, ez adja meg a hátteret, ez emeli ki az erőteljesebb és markánsabb elemeket, és ez teszi egyénivé az egész összhatást.

A modern anyagok felhasználásával jobb és gyorsabb eredményeket érhetünk el, mint régebben. A legfontosabb dolog a felület festés előtti előkészítése, mivel a kezeletlen repedés és karcolás gyorsan átüt az új festésen, sőt még feltűnőbbé is válhat.

A festékekről általában

A legtöbb festék három komponensből áll: a pigmentből, amely a színt adja, a kötőanyagból, amely általában valamilyen, a pigment felületi megkötésére való gyanta, valamint az oldószerből, amelyben az előző kettőt belekeverik.

A festékek kiválasztása

festes5A napjainkban használt festékeknek több fajtája is ismert, így a lapos, a tojáshéj, a szatén, a félselymes és a magasfényű. Jó tudni, hogy minél fényesebb egy festék, annál könnyebb tisztán tartani.

A fakó, valamint a tojáshéj fedőrétegek rejtik el leghatékonyabban a fal apróbb hibáit. A magasfényű festékek ezzel szemben fényt és dinamizmust visznek a felületre, következésképp annak minden apró egyenetlenségét is felerősítik.

A festékek széles választéka áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Alapvetően két kategóriába sorolhatjuk a festékeket: olajfestékek (ezek olaj-illetve műgyanta alapanyagból készültek), valamint a vizes (emulziós festékek).

Fontos, hogy a két típust soha ne keverjük!

Az olajfestéket főként fa- és fémfelületre használják, míg a vízben oldódó festékeket (ilyen például a diszperzit is) falra és mennyezetre alkalmazzák. A festékeket szakáruházakban célszerű megvásárolni, ahol szakemberek segítenek kiszámolni a szükséges mennyiségeket. Fontos, hogy az egészet egyszerre vegyük meg, így biztos, hogy jó és azonos színt kapunk.

festes6Ez különösen akkor nagy jelentőségű, ha a festéket a kereskedőtől kevert állapotban kapjuk. Az azonos típusú festékek keverhetők színminta alapján, ha ugyanattól a gyártótól származnak.

Színkeveréskor minden esetben a doboz tetején jegyezzük fel a kódot, hogy az esetleges utánkeveréskor vagy későbbi javításkor azonos színt tudjunk kevertetni!

Színkeverést követően minden esetben kérjük az anyag egyenletessége miatt a rázógéppel történő összedolgozását. Amennyiben a kevert festéket azonnal nem használjuk fel, a munka megkezdése előtt minden esetben össze kell rázatni, de legalább alaposan összekeverni.

festes7Beltéri festékek Nincs két egyforma lakás, hiszen mindenkinek megvan a saját ízlésvilága, amitől nem szívesen tér el. A korszerű anyagok előnyei azonban esetenként az egyéni tradíciókat is megváltoztathatják, még a falfestékek esetében is.

A végeredmény pedig az, hogy egy-egy lakóhelyiség kifestése után az nemcsak tisztább, hanem az alkalmazott színektől, mintázatoktól függően egyedibb, divatosabb is lesz.

Az igényeinkhez igazodva válasszunk festéket, mégpedig annak tudatában, hogy az milyen tulajdonságokkal rendelkezik, és milyen helyiségekben célszerű alkalmazni.

Mészfestés

festes2Az összes ismert falfestési eljárás között ez az egyetlen, ahol a kötőanyag és maga a festék azonos anyag, és ez a mész.

Természetes alapanyag, amelynek tisztán oltott és érlelt változatát évszázadok óta használják. Kiváló páraáteresztő képességű, oldószermentes, vízzel hígítható.

Hátránya, hogy már vékony rétegben is repedésre hajlamos. Bár az alapszín hófehér, halvány árnyalatokra színezhető, s hengerelt mintázatok felhordására is alkalmas. Fertőtlenítő, egészségmegóvó hatása közismert.

Enyves festések

festes15Hagyományosnak mondható festési eljárás, de csak száraz vakolaton alkalmazható.

Ezek a festékek vízzel oldhatók, ezért párás helyiségekben nem alkalmazhatók, felületük pedig csak enyhén dörzsálló.

Kimondottan díszítő hatású, moshatóságot, kopásállóságot alig nyújtó falbevonatok, amelyek a különféle mintázási eljárásokkal lesznek igazán dekoratív hatásúak.

Inkább nagyobb belmagasságú, régi, antik jelleggel berendezett lakások falfestéseként ajánlott enyves festést alkalmazni.

A falak alapszínét korongecsettel alakítják ki, míg a különféle mintákat gumihengerekkel sávonként szalagszerűen egymás mellé hengerelve készítik el.

Diszperziós festések

A festékféleség jó fedőképességű, a hengerekkel pedig ideálisan vékony rétegben lehet a megfelelően előkészített falra felhordani.

A tökéletes, foltmentes színfedéshez legalább két réteg szükséges. Kivételek ez alól a kimondottan egy rétegben is tökéletes fedést adó diszperziós falfestékek. A diszperziós festékek színtartóssága kiváló, dörzsállóak, a minőségi termékek lemoshatók.

festes13Feltétlenül száraz, és megfelelően előkészített sima felületet igényelnek. Kiválóan színezhetők, a gyárilag színezettek önmagukkal, vagy színező paszták bekeverésével további módosításra is alkalmasak. Esetenként azonban csak a gyárilag adott színezékekkel kompatíbilisak.

A diszperziós festékek igen sokoldalúan felhasználhatók, könnyű velük különféle felületkialakításokat képezni a falon. Színátmeneteket, bordűröket – kreatív mintázó hengereket, sablonokat használva – a legkülönfélébb faldekorációkra is képesek. Felhordásukhoz leginkább a különféle festőhengereket célszerű használni. A rövidebb szálhosszúak kevesebb, a hosszú szálú hengerek több festéket vesznek fel, ami gyorsítja a munkát, de nehezebb a kezelésük.

Latex festés

Ezek olyan diszperziós festékek, amelyek polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek. Nagy a pigment tartalmuk, vízben oldható festékek, amelyek bármely anyagra kézzel, ecsettel, hengerrel továbbá szórópisztollyal is könnyen felhordhatók.

festes14Ez a festési módszer gyorsan száradó, jól fedő és igen ellenálló, sav és lúgálló bevonatot biztosít a falon. Legtöbbször anyagukban mintázott üvegszövet-, és lábazattapéták festésére használják, de képzett szakember különleges hatású bevonatokat is képes az ilyen festékekkel kialakítani. Bevonatuk vékony és erős, emellett rugalmas festékfilmet képez a strukturált felületeken.

Előnye, hogy sokkal többször átfesthető, mint a hagyományos értelembe vett diszperziós festékek.

Belső díszítőelemek, mint pl. stukkók, rozetták, díszlécek bevonására is ezt használják. Még a polisztirolból készültek átvonására is ez a festék a legalkalmasabb, mert több rétegben alkalmazva sem tölti fel a mintázatok mélyedéseit. A latex festékeket matt-, selyem-, és fényes változatban, különféle színekben gyártják.

A mélyebb színezésű falak, mint pl. a királykék, vörös, vagy a harsányan élénk színek csak ezzel a festékkel érhetők el.

Különleges fényhatásai miatt damaszt és selyem hatású falfestések kialakítására is csak ezek a festékféleségek alkalmasak, de csak megfelelő szekértelemmel és gyakorlattal lehet velük impozáns hatást elérni a különleges díszítőfestéseknél.

Miből mennyi kell?

A szükséges festékmennyiség felméréséhez először is ki kell számítanunk a festendő felületek nagyságát.

festes3Az összes mérés elvégzése után adjuk össze a festendő felületeket, ne felejtsük ki a mennyezetet és számoljunk azzal is, hogy hány rétegben szeretnénk (vagy kell) feldolgozni a festéket!

A falfelületek méretébe az ajtók és ablakok méretét is számoljuk bele, kivéve, ha túlságosan nagyok. Így egy kis festéktöbbletünk marad arra az esetre, ha a falak nagyon nedvszívóak lennének.

A festékek fedőképessége a festék típusától, a felület porozitásától és a felvitt réteg vastagságától függ. A csupasz gipsz és a texturált felületek több folyadékot kötnek meg. A rétegek számát a festék típusa, színe valamint a felület határozza meg.

Melyik szín az igazi?

Ennek eldöntése többféle módon lehetséges. A legegyszerűbb, ha a falat a belső tér szerves részeként kezeljük, és színét az ajtók, ablakok, a padló és a padlószegély színéhez igazítjuk.

A másik lehetőségünk, hogy egy festőművészhez hasonlóan minden elemmel egyszerre számolunk, és a helyiségben található bútorokat vesszük kiindulópontul, majd a falakat – hozzájuk igazodva – ezek kiegészítő színeire festjük.

Próbafestés

festes1Néhány szóba jövő festékfajtából, szerezzünk be egy keveset, majd a szoba különböző pontjain végezzünk próbafestést.

Az így kapott mintákat vizsgáljuk meg különböző napszakokban, természetes és mesterséges megvilágításban, és képzeljük hozzá a bútorokat, szőnyegeket, függönyöket is.

Tippek

 • Jegyezzük meg a felhasznált termékek cikkszámát, így könnyebb lesz később az esetleges hibák kijavítása.
 • Ha nem tudjuk eldönteni két szín közül, melyiket válasszuk, döntsünk mindig a világosabb mellett.
 • Egy megunt, fehérre festett falú szobán változtathatunk úgy is, hogy kísérletképpen csak egyetlen falát festjük be színesre, így kisebb lesz a kockázat.
 • Sohase képről válasszunk tapétát, valóságos hatását csak mintadarab alapján lehet elképzelni.
 • Tapéta vásárlásakor meg kell győződni arról, hogy minden tekercsen azonos gyártási szám szerepeljen.

A falfelületek hatása

 • Egyenetlen falaknál ne alkalmazzunk sima falfestést,
 • A lehűlő falfelületeket, különösen a háló- és a gyerekszobákban, célszerű hőszigetelő burkolatokkal ellátni,
 • Gyerekszobában a mosható tapéta és a műanyag falfestés a praktikus,
 • Vizes helyiségek burkolására elsősorban a kerámia falburkoló lap alkalmas.

Gondoljunk arra is, hogy a falra kerülő későbbi díszítést mennyire fogja kiemelni vagy elnyomni a falburkolat színe, mintázata, anyaga. Amikor mindezeken a munkafázisokon túljutottunk, nincs más hátra, mint felkészülni a festésre, tapétázásra.

A munkaterület kiürítése

Optimális esetben festés, mázolás előtt teljesen kiürítjük a helyiségeket. Ha ez mégsem lehetséges, a nehezebb bútorokat toljuk a szoba közepére és takarjuk le fóliával. A lényeg, hogy a falak mentén semmi se maradjon!

 • A fiókokból, szekrényekből mindent vegyünk ki, amire szükségünk lehet a festés ideje alatt.
 • A kisebb bútordarabokat vigyük át egy másik helyiségbe.
 • Vegyük le, és gondosan tegyük el a függönyöket és a képeket.
 • Az ajtókról és az ablakokról szereljük le a kilincseket, ahol kell, hagyjuk nyitva őket, szükség esetén fóliázzuk le.
 • A nagy bútordarabokat toljuk a helyiség közepére és takarjuk le csomagolóanyaggal. Tekerjük fel és hordjuk ki a szőnyegeket.
 • A padlóra terítsünk műanyag fóliát vagy textilt és rögzítsük a széleit.
 • Szükség esetén porszívózzuk fel a padlót és a festendő felületekről töröljük le a port, nehogy a szennyeződések tönkre tegyék a munkát.
 • Ha aktuális a szőnyegpadló cseréje, ez az ideális időpontja.

Takarítás

festes12Mindenkinek ízlése és pénztárcája alapján kell eldöntenie, hogy profi takarítók segítségével, vagy anélkül oldja meg a festés utáni takarítást.

Érdemes egyszer beruházni a jó minőségű, és sok feladatot ellátni képes, viszonylag magasabb árfekvésű takarítóeszközökbe, ugyanis két-három nagytakarítás után már megtérül az áruk.

Ne felejtsük el, ez a legalkalmasabb pillanat arra is, hogy szelektáljuk berendezési tárgyainkat, dobáljuk ki a fölösleges, vagy sérült darabokat, mossuk ki az összes függönyt, tisztítassuk ki a szőnyegeket, kárpitokat. A dísztárgyakat, képkereteket, tükröket fényesítsük ki és frissítsük fel.

Amennyiben minőségi munkát szeretne garancia vállalással,forduljon hozzánk bizalommal.

Munkánk szakmai jellegéből fakadóan rendkívül fontos jelentőséggel bír a minőségi munkavégzés, ezért összes tevékenységünket az ISO szabvány követelményeinek megfelelően végezzük.

Elérhetőségeink:

Telefon: 06 (70) 608-4319

E-mail: info@epitoiparifelujitas.hu

Kérje ingyenes árajánlatunkat! Várjuk jelentkezését!